Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren ‘Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde kadınlara verilen birbirinden farklı pek çok atölye sayesinde kadınlar hem el sanatları becerilerini geliştirme fırsatı buluyor hem de sosyalleşiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin farklı alanlardaki atölye çalışmaları; kadınların sanatla buluşup, günün belli bir saatinde nefes almalarına imkân tanırken, yaratıcı yönlerini keşfetmelerine de yardımcı oluyor.
Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde gönüllü eğitmenler tarafından kadınlara atölye çalışmaları yaptırılırken, kadınların birlik ve dayanışma içerisinde emeklerini sanatla buluşturmaları da harikalar yaratmalarına vesile oluyor. Atölye açıldığı günden bugüne hep gönüllü eğitmenler tarafından atölyeler verildi ve verilmeye de devam ediyor
Bu atölyeler ‘terapi gibi’…
Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alan Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi, kentin de çok merkezi bir noktasında yer aldığından ulaşımlarını kolaylıkla sağlayabilen kadınların, resmen uğrak noktası halinde bulunuyor. Kadınlara, ürettikleri el yapımı ürünleri satma ve ekonomilerine katkı sağlama imkanı da tanınırken, kadınlar sanatla iç içe bir ortamda sosyalleşiyorlar. Kadınlar, Trafik Park içerisinde yer alan üretici kadın stantlarında da kendilerine yer bulup stant açabiliyor ve satış yaparak ev ekonomilerine katkı sunabiliyorlar. Atölyelerden ‘terapi gibi’ diye söz eden kursiyerler, hafta içi her gün 09.00-18.00 saatleri arasında devam eden atölyelere katılım sağlıyorlar. Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde; kağıttan sepet ve çanta örme, örgü, ritim, resim, keçe, çarpana dokuma, takı tasarım, fotoğrafçılık ve öz şefkat atölyeleri yer alıyor.
Birbirinden çeşitli atölyeler ile kadınlar el emeklerini sanata dönüştürüyor
Kağıttan Sepet ve Çanta Örme Atöyesi’nde; kağıt çanta, supla ve dekorasyon ürünleri ortaya çıkarken, Örgü Atölyesi’nde; kazaktan cekete ve çantaya varana kadar akla gelebilecek her türlü örgü yapılıyor. Ritim Atölyesi’nde vurmalı çalgıları çalmayı öğrenen kursiyerler, Resim Atölyesi’nde ise karakalem resim çizmeyi öğrenip, sanatlarını ortaya koyuyor. Keçe Atölyesi’nde keçeden çanta, aksesuar ve kıyafet gibi ürünler ortaya çıkaran kadınlar, Çarpana Dokuma Atölyesi ile de geleneksel Türk el dokumaları arasında önemli bir yere sahip olan çarpana dokumanın unutulmamasını ve gelecek nesillere aktarılabilmesini sağlıyor. Takı Tasarım Atölyesi’nde de boncuktan ve keçeden çeşitli aksesuarlar yapılırken, Fotoğrafçılık Atölyesi’nde de fotoğraf çekmenin teknikleri öğreniliyor. Öz Şefkat Atölyesi’nde de gönüllü psikolog eşliğinde belirlenen 6 haftalık programda kadınlara eğitimler veriliyor. Öz Şefkat Atölyesi’nde kadınların kendi ihtiyaçlarını fark etmelerinden yaratım gücünü kullanabilmelerine varana kadar pek çok konuda gönüllü psikologlar tarafından seminerler veriliyor. Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde ayrıca kadın sağlığı alanında da eğitimler veriliyor.