Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmayı sürdürüyor. Antik Kilikya coğrafyasını kapsayan ve Tarsus’tan Yeşilovacık’a kadar uzanan yaklaşık 550 kilometrelik ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’ tamamlandı. Projenin lansmanı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de katılımıyla gerçekleştirildi ve 550 kilometrelik Tarihi Kilikya Yolu, Lansman ile birlikte yürüyüşe açılmış oldu.
Bu güzergâhta yürüyenler, antik yerleşimlerin atmosferinde geçmişi hissedecek, taş döşeli kervan yollarında tarihe doğru bir yolculuğa çıkacak ve Yörüklerin kadim göç yollarında ilerleyecek. Ziyaretçiler bu sayede, binlerce yılın birikimini taşıyan bu topraklarda geçmiş ile bugün arasında bir köprü kurmuş olacak. Proje sayesinde Mersin’in binlerce yıllık kültürel mirası da ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmış olacak. Tarihi Kilikya Yolu, Mersin’in kültürel kimliğinin sembollerinden biri haline gelecek ve gelecek nesillere gururla aktarılacak bir değer olacak.
Proje; Mersin Büyükşehir’in kültür ve turizm alanındaki taşıyıcı sütunlarından bir tanesi oldu
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen Tarihi Kilikya Yolu Projesi; Mersin Valiliği, Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği ile Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü’nün destekleriyle hayata geçirildi.
38 etaptan oluşan bu yürüyüş rotasına uluslararası standartlarda yönlendirme ve bilgilendirme tabelaları yerleştirildi. Güzergâh; ‘İpek Yolu’, ‘Toroslar’, ‘Olba’ ve ‘Afrodit’ etapları olarak 4 bölümde şekillendi. Mersin’in sürdürülebilir kalkınma vizyonunun bir parçası olan bu proje, Mersin Büyükşehir’in kültür ve turizm alanındaki taşıyıcı sütunlarından bir tanesi oldu. Çok boyutlu bir tanıtım ve turizm hamlesi olan proje; kültürel, tarihi, doğal ve sosyolojik katmanlarıyla Mersin’in tanıtımına ve yerel kalkınmasına hizmet edecek. Proje, sadece Mersin için değil, Türkiye turizmi için de kıymetli bir uluslararası altyapı yatırımı teşkil ediyor.
Tarihin izleri bu proje ile geleceğe taşınıyor
Antik dönemde Alanya’dan İskenderun’a kadar uzanan bölgenin adı olan Kilikya, bugün hayata geçirilen proje sayesinde tarihin izlerini geleceğe taşıyacak. Kültür, tarih, doğa ve turizmi iç içe geçiren kapsamlı bir destinasyon geliştirme modeli olan proje ile Mersin’in sosyal, kültürel ve doğal mirasını doğa ve spor turizmi aracılığıyla tanıtmak, Doğu Akdeniz’in zengin tarihini, doğasını ve kültürel çeşitliliğini görünür kılmak, hem yerel halkın hem de yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirlerin bu değerlerden faydalanmasını sağlamak amaçlanıyor.