Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların biyoçeşitlilik ile olan bağını güçlendirmek amacıyla, Mezitli Emekli Evi’nde düzenlenen “Deniz ve Kıyı Yaşamı için Vatandaş Bilimi Etkinliği”ne ev sahipliği yaptı. Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı kapsamında yürütülen “ANERIS Projesi” bünyesindeki etkinlik, MedCities ve Deniz Yaşamı Koruma Derneği (DYKD) iş birliğiyle düzenlendi.
Nefes egzersizleriyle başlayan etkinlikte, denizlerdeki iklim değişikliği baskısına dikkat çekildi. Ardından Deniz Yaşamı Koruma Derneği (DYKD) temsilcileri Dr. Ayşegül Çil, Ulaşcan Kayataş, İsmail Cem Odabaşı ve Melda Nacar, ‘MINKA’ mobil uygulamasını katılımcılara tanıttı. Programın devamında, Deniz Yaşamı Koruma Derneği’nin rehberliğinde kıyı yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşte deniz canlılarına ilişkin gözlemler, uluslararası biyoçeşitlilik gözlemi mobil uygulaması olan ‘MINKA’ya yüklendi. Böylece elde edilen görüntüler ve veriler, dijital ortamda paylaşılmış oldu.
Deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalığın artırılması, yerel toplulukların bilimsel süreçlere aktif katılımı ve sürdürülebilir kıyı yönetimine katkı sağlanmasını amaçlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, doğa ve bilim temelli katılımcı uygulamaları ve farkındalık artırıcı faaliyetleri desteklemeye devam edecek.
Çil: “Mersin’de gözlem çalışmalarının artmasına katkıda bulunuyoruz”
Deniz Yaşamı Koruma Derneği’nde Kıdemli Danışman Dr. Ayşegül Çil; Türkiye kıyılarını, kıyılardaki katılımcı uygulamaları önemsediğini ve belediye ile halkın katılımı konularındaki çalışmalara destek verdiklerini belirterek, “Mersin’e, bir vatandaş bilimi etkinliği düzenlemek üzere geldik. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimizde, bu etkinliği nerede yapalım diye çok düşündük. Sonuçta burada karar verdik, çünkü burada gerçekten hayat tecrübesi olan insanlar var. Amacımız halkın katılımını sağlamak. Vatandaş bilimi dediğimiz bu” dedi.
Mersin’de gözlem çalışmalarının artmasına katkıda bulunduklarını sözlerine ekleyen Çil, “Bunu, telefonumuza yüklediğimiz bir uygulama aracılığıyla yapacağız. Burada bu uygulamayı tanıtmak için toplandık. Büyükşehir Belediyesi, proje ortaklarımızdan bir tanesi. Burada yapacağımız gözlemler sonucu elde ettiğimiz belli türleri kaydedip, ulusal bilimsel veri tabanına aktararak katkıda bulunacağız. Amacımız Mersin’deki türleri de harekete geçirmek ve kaydetmek. Deniz hayatını korumaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.