Dünyanın en büyük sorunlarından birisi olan ‘küresel ısınma’ya karşı 2024 yılında Mersin’de bir dizi önlem alan Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı; kenti yeşil yarınlara hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Daha yeşil bir gelecek için çalışmalar yapan ekipler; her türlü atığın çevreye zarar vermeden en güvenli şekilde bertaraf edilmesinden, yenilenebilir enerjiye geçişe ve kentte yaşayan herkesin yanı sıra özellikle çocuklara çevre bilincinin aşılanmasına kadar bir dizi faaliyet sürdürüyor.
Mersin’i iklim krizi kapsamında yaşanılacak olan doğa olaylarına hazırlıklı hale getirmek için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde; Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şube Müdürlüğü ile İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü kuruldu. Şubeler sayesinde; kentte atıkların bertarafından enerji üretimine, toplumun bilinçlenmesinden uluslararası sözleşmelerin uygulanmasına kadar her şey detayıyla düşünülüyor.
Tonlarca atık bertaraf edildi, elektrikten komposta kadar bir dizi üretim gerçekleşti
Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, katı atık aktarma, geri dönüşüm, düzenli depolama ve bertaraf çalışmaları kapsamında 2024 yılında; 720 bin ton evsel nitelikli katı atığı bertaraf etti ve bu atıklardan 93 bin megavat elektrik üretti. Atıkların 610 bin tonu aktarma istasyonlarından düzenli depolama ve bertaraf sahalarına taşınarak, vahşi depolamanın önüne geçildi. Bu sayede çevre ve halk sağlığına önemli katkılar sağlandı. Metan gazının atmosfere salınıp sera gazı etkisinin de önlendiği bu çalışmalar kapsamında, bu yıl içinde kurulan ‘Metan Gazı Depolama Balonları’ sayesinde kesintisiz elektrik üretimi sağlandı. Büyükşehir, 43 milyon 867 bin 924 metreküp gazın atmosfere salınmasını önleyerek, 100 bin hanenin aydınlatma ihtiyacına eşdeğer düzeyde elektrik enerjisi üretti.
Yine 2024 yılında; 3 milyon 282 bin 434 kilogram tıbbi atık bertaraf edilirken, 1 milyon 271 bin 150 metreküp hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atığının geri kazanım öncelikli olacak şekilde güvenli ve düzenli şekilde depolanması sağlandı. Bertaraf edilen inşaat ve yıkıntı atığı miktarı ise 23 bin 945 metreküp oldu. Çevre ve halk sağlığını korumak amacıyla yasal sorumluluklar çerçevesinde, kaçak hafriyat ile ilgili 11 bin 436 denetim yapıldı. Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) kapsamında ise 100 adet bina ve yerleşkeye ‘Sıfır Atık Belgesi’ kazandırıldı ve birimlerde oluşan 95 bin 347 kilogram dönüştürülebilir atığın geri kazanımı sağlandı. 2024 yılında ilklere imza atan ekipler; organik atıklardan kompost üretimine de başlayarak, toplam 380 ton organik atığı kullanarak 180 metreküp kompost üretimi gerçekleştirdi.