Tarsus’ta merkez ve kırsal mahallelerde muhtarlıklara aday olduklarını açıklayan kadınlar, örnek bir davranış sergileyerek “5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının” yıl dönümü dolayısıyla bir araya geldiler, ortak açıklamada bulundular.
Florya pastanesinde gerçekleşen toplantıya Ergenekon Mahallesi Muhtar adayı Tuğba Canatan, Yüksek Mahallesi Muhtar adayı Leman Yüksek, Kaklıktaşı Mahallesi Muhtar adayı Ayşe Sarıoğ, Caminur Mahallesi Muhtar adayı Nergiz Özşahinoğlu, Atatürk Mahallesi Muhtar adayı İlke Dal, Şehitishak Mahallesi Muhtar adayı Şule Türker, Akşemsettin Mahallesi Muhtar adayı Sevda Kurt, Altaylılar Mahallesi Muhtar adayı Yeliz Bozkurt, Yeni Ömerli Mahallesi Muhtar adayı Tuba Erdoğan, Kırklarsırtı Mahallesi Muhtar adayı Cennet Kocabaş, Anıt Mahallesi Muhtar adayı Şifa Yılmaz, Gaziler Mahallesi Muhtarı ve Muhtar adayı Çiğdem Ekici, Mahmutağa Mahallesi Muhtar adayı Döne Çolak, Çavdarlı Mahallesi Muhtar adayı Sakine Şimşek ve Altaylılar Mahallesi Muhtar adayı Melike Şahin katılım sağladı.
Kadın dayanışmasının sergilenmesi ve yeni dönemde Tarsus’ta kadın muhtar sayısının artması adına bir araya geldiklerini kaydeden kadınlar, “5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının” yıl dönümü dolayısıyla da ortak olarak şu açıklamada bulundular:
“Cumhuriyet'in kurulmasından sonra, Atatürk ülke çapında yaptığı konuşmalarda, kadınlara eşit haklar getirecek yasaların acilen gerekliliğini vurguladı.
Yaptığı bir konuşmada, “Bizim için daha doğru ve emin bir yol var: Bu, Türk kadınlarının her şeyde ortağımız olması, hayatımızı onlarla paylaşması, onlara dost, yardımcı ve meslektaş olarak değer vermektir. ilmi, manevi, sosyal ve ekonomik hayatımızda Kadın, toplumun direği ve milletin pınarıdır.
Güçlü yeni nesiller yetiştirmek, yetiştirmek zorundadırlar, ancak bu görevleri ancak kendileri aydınlanırlarsa yapabilirler. Türk kadını iyi eğitimli, erdemli, onurlu ve toplumda saygınlık kazanabilecek durumda olmalıdır” dedi...
Bu vizyonla aşağıdaki reformları hayata geçirdi:
Kız çocuklarının çağdaş eğitiminin vurgulanması ve ilköğretimin zorunlu hale getirilmesi;
Kızların erkeklerle aynı okullara gidebilmesi için modern, çağdaş okulların karma eğitime dönüştürülmesi;
Kadınların modern giyinme özgürlüğüne sahip olmalarına izin veren tesettür ve tesettürün kaldırılması;
Şeriat Yasası'nın kaldırılması ve onun yerine kadın ve erkeklere eşitlik, kadınlara eşit haklar veren İsviçre Medeni Yasası'nın getirilmesi,
Cinsiyetler arasındaki yasal eşitlilik.
Kadınların eğitimine yapılan vurgu ve modern bir medeni kanunun çıkarılması, Türk kadınının sosyal ve ekonomik kalkınmasının artırılmasında en önemli iki adımı oluşturdu.
İsviçre Yasası tarafından sağlanan eşit haklar, medeni (dini) evlilik, boşanma, velayet ve miras alanlarını kapsıyordu. Çok eşlilik (Şeriat Yasası uyarınca dört eşe izin verilir) da kaldırıldı.
Oy hakkı verildi. Pek çok Avrupa ülkesinde kadınların oy hakkının olmadığı 1935 Genel Seçimleri ile 18 kadın milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne katıldı.”