Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı dahilinde ki Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu (TADEKA) bünyesinde Cuma günü başlayacak “3. Uluslararası Tarsus Festivali”nin hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Festival programında yer alan çocuklara yönelik atölye çalışmaları başladı.
Çocuklar için felsefe, akıl yürütme ve tartışma becerileri öğretmeyi amaçlayan P4C’nin Türkiye Kurucuları olan Ayşe Serap Suvaroğlu, Berna Peker ve Nihan Peker Antepe’nin konuşmacı olarak katıldıkları ve yine kendilerinin ortak olarak yazdıkları “Düşünce Denizinde Yolculuk” kitabının kaynak olarak kullanıldığı, çocuklar için felsefe atölyesi çalışmaları TADEKA binasın gerçekleştirildi.
Tarsus Şehit Fazıl Kalaycı Ortaokulu, Bolatlı Ortaokulu, Turgut İçgören Ortaokulu, Uluslararası Ashabı Kehf İmam Hatip Ortaokulu, Pirömerli Ortaokulu, Sadık Eliyeşil Ortaokulu, Kasım Ekenler Ortaokulu, Yeşiltepe Ortaokulu, Ayşe Mirici Ortaokulu ve Atatürk Ortaokulu’ndan toplam 500 öğrencinin katıldığı felsefe atölye çalışmaları interaktif şekilde yerine getirildi.
Tarsus Festivali dahilinde yine çocuklara yönelik ‘Kostüm Atölyesi, Grafik-Tasarım Atölyesi ve Yaratıcı Okuma Atölyesi’ çalışmaları da düzenlenecek ve buralarda çocukların yaptığı eserler, yine Festivalde sergilenecek.
Suvaroğlu: “Bu buluşmaların gerçekleştirilmesi ülkemiz açısından da son derece kıymetli”
“Düşünce Denizinde Yolculuk” kitabı yazarlarından olan ve atölye çalışmalarına sunumuyla destek veren Ayşe Serap Suvaroğlu, bu çalışmaların çok kıymetli olduğunu söyleyerek, “Bu çalışmayı çocuklarla, felsefe çalışmasını gerçekleştirdik, kitabımız üzerinden. Çok güzel bir iki gün geçti burada. Çünkü farklı yaş gruplarından, farklı okullardan çocuklarla bir araya geldik. Sorular sorduk, felsefeye dair, felsefenin ne olduğuna dair, adalet kavramı üzerine düşündük hep birlikte. Ve çocukların düşünceleri muhteşemdi. Ve çok mutlu olduk biz ve bu organizasyonu düzenleyen herkese tek tek teşekkür ediyoruz. Çünkü çocukların buraya getirilmesi, yerleştirilmesi, çocukların kitapları okumaları, böyle hoş bir binada bu çalışmaların yapılıyor olması; bu buluşmaların gerçekleştirilmesi ülkemiz açısından da son derece kıymetli. Bu yüzden de Mersin Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Çocuklarla felsefe yapma imkanını sağlamış olduk” dedi.
Antepe: “Amacımız çocukların düşünmesini, sorgulamasını, araştırmalarını sağlamak”
Çocuklara sorgulama yeteneği kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan kitap yazarlarından ve konuşmacılardan Nihan Peker Antepe ise, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla “Düşünce Denizinde Yolculuk” kitabımızın çocuklarla buluşması için Tarsus’tayız. Burada şunun altını çizmek istiyorum. Çocuklarla felsefe denildiğinde filozoflar, felsefe tarihi, felsefi akımları konuştuğumuz düşünülüyor. Oysa bizim burada ki amacımız çocukların düşünmesini, sorgulamasını, o merak ateşlerinin hep yanarak devam etmesini, öğrenmelerini, araştırmalarını sağlamak. Felsefe yapmalarını, yani düşünmelerini sağlamak. Biz kurum olarak düşünme antrenmanları diyoruz buna” şeklinde konuştu.
Peker: “Organizasyonun her parçasının sorumluluk aldığını, özveriyle çalıştığını görebiliyoruz”
Yine P4C Türkiye Kurucularından ve kitap yazarlarından Berna Peker’de “Aslında çok heyecanlandık. Organizasyonun her parçasının sorumluluk aldığını, özveriyle çalıştığını görebiliyoruz. Çocuklar kitapları okumuş, hazır olarak buradalardı. Birlikte geçirdiğimiz zaman dilimlerinde seanslar halinde ilerledik. En iyi örnek diyebileceğimiz uygulamalardan bir tanesi olmuş. Gerçek anlamda bu kadar büyük bir organizasyonu başlatıp dakika aksatmadan devam ettirebilmek ve hem keyifli ve hem de verimli kılabilmek mümkünmüş, bunu gördük. Yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir hale gelmesi son derece kıymetli. Bizi mutlu kılan taraflardan bir tanesi, sadece felsefe değil, çocuklar yarından, sonraki günlerde de, yarında dahil olmak üzere, Festival kapsamında devam edecekler” diye konuştu.