Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
29 Temmuz 2015 Çarşamba, 08:26

Aratos dergisinin yayımlanan 70. sayısının konu ve yazarları şöyle: Tercih nedenlerinden sadece biri (Sunu) Ayşegül Butcher, Bir Çocuğu Sevmekle Başlar Her Şey… (Gül Güler Kalem), Didem Görkay’la Röportaj “Eksik Bir Şey Mi Var?” (Söyleşiyi Yapan: Mehmet Fırat Pürselim), An, Zaman, İnsan (Tijen Zeybek), Milliyetçilik, Ayrımcılık, Düşmanlık (Prof. Dr. Çetin Veysal), Bir Ustanın Ardından… Türk Sinemasının 100. Yılında Mehmet Bal ve Sinema Afişleri (Uğur Pişmanlık), Türkülerin Talihsiz Yeşil Ördeği (Dr. Halil Atılgan), Dergiden Sanatevi’ne Bir Yolculuğun Öyküsü (Aratos Dergisi).

Aratos dergisinin yayın kurulu üyesi Ayşegül Butcher, Aratos dergisinin derginin 70. sayısında, “Tercih nedenlerinden sadece biri” başlıklı sunusunda şunları yazmış: “Manipülasyon insan egosunu tatmin etmede kullanılan en etkili aletlerden biridir. Bu sayımızın sunusunda duygusal manipülasyondan bahsetmek istedim çünkü birçoğumuz hayatımızın bazı safhalarında, kimilerimizse her safhasında maruz kaldık bu tür manipülasyona. Belki ilerde daha detaylı bahsederiz bu konudan ancak, burada paylaşmak istediğim çok kısa haliyle ne olduğu ve ne yapmak gerektiği.

 Bir kaç maddede sıralayacak olursak; a) Sizin söylediğiniz bir cümlenin size yeniden silah olarak dönmesi bunlardan biridir. Örnek :- Doğum günümü unuttun, üzüldüm. Manipülatörün cevabı: Esas sen benim bu sıkıntılı halimde doğum gününü düşündüğün için ben üzüldüm... gibi :)

b) Sizi delirdiğinize ya da hafızanızı kaybettiğinize inandırabilirler,

c) Sözle sizin için her şeyi yapmaya hazırdır ancak, talep edildiğinde isteksizlik gösterir, vazgeçmen durumunda zor insan sen oluverirsin,

d) Söylediklerin, söylemediklerin, hissettirdiklerin, hissettirmediklerin, verdiklerin, vermediklerin vs. vs. bunların hepsi için seni suçlu hissettirebilirler.

Yukarda yazdıklarıma benzer daha birçok ve detaylı şekillerde en yakınımızdaki insanlar bize istediklerini düşündürebilir, hissettirebilir, yaptırabilirler. Biz bilmezsek, öğrenmezsek, okumazsak hep kullanılırız hep bir başkalarının isteklerini tatmin eden stres topları olarak kalırı yaşamdaki rolümüz ne yazık ki...

İşte tam o insanları belirleyip, mümkün olduğunca uzak durmak en kesin çözümdür. Nereye mi gideceksiniz?

 

Aze Tarım