Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
17 Haziran 2013 Pazartesi, 18:34


Çamlıyayla’da Orman ve Su Ürünleri Bakanlığı Tarsus Mühendisliği tarafından  havuzlarda yetiştirilen 100 bin adet kırmızı benekli alabalık doğal ortama bırakıldı.



 



Doğa Koruma ve Milli Parklar mühendisi Özlem Kökçü, Mersin Üniversitesi ile birlikte hazırladıkları proje çerçevesinde havuzlarda yetiştirdikleri 115 bin adet kırmızı benekli balıkların dereye bırakılması sırasında, suni ortamda yetiştirdikleri alabalıkların sayısını çoğaltılmayı amaçladıklarını söyledi.



 



Kadıncık ve Cehennem derelerinden alınan anaç alabalıkları sağarak havuzlarda yavru yetiştirdiklerini belirten Özlem Kökçü, ‘’Aldığımız anaç balıklardan Çamlıyayla'daki Bahçe Doğal Alabalık Üretim İstasyonunda kırmızı benekli doğal alabalık üretimi yapıyoruz. Geçen yıl Kadıncık ve Cehennem derelerine 90 bin kırmızı benekli alabalık bıraktık. Bu yıl ise 115 bin yavru alabalık üretimi gerçekleştirdik. Bu yavruların 50 binini Cehennem Deresi, 50 bin adedini ise Kadıncık derelerine bıraktık. 15 bin adedini ise tesislerimizde damızlık olarak bıraktık’’ dedi.



 



Türkiye'de doğal  alabalık üretilen iki istasyon olduğunu belirten Özlem Kökçü, "Bunlardan birisi Trabzon’un Maçka ilçesinde, diğeri ise Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde bulunmaktadır. Çamlıyayla tesisinin 1 milyon kapasitesiye çıkartılması için  projemizi Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza göndermiş bulunuyoruz. Onaylandığı takdirde yapılacak tesis yenileme işlemlerinin ardından üretimi 1 milyon adete çıkartacağız’’ şeklinde konuştu.



Balıkların doğal ortamına bırakılması etkinliğine, Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ve Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı ile birlikte, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy’da katıldı.



Öte yandan Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ve Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı’ya katkılarından dolayı alabalık maketi armağan edildi.


Aze Tarım