Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
11 Eylül 2018 Salı, 09:58

Haber: Hakan BULUT
 
EKONOMİK kriz ciddi şekilde etkisini göstermeye başladı. Tarsus ve çevre ilçelerde kurulu bulunan işletmeler, döviz kurlarında yaşanan inanılmaz yükseliş ve girdi maliyetlerinin artış göstermesi gerekçesiyle işçi çıkartıyor. Özellikle Haziran ayında başlayan işçi çıkartmaları, Temmuz’da döviz kurlarının ani artışı nedeniyle son 15 gündür artış göstermeye başladı.
 
Otomotiv yan sanayi, dayanıklı ev ve iş aletleri üretimi, tarım ürünleri işleme ve özellikle inşaat sektörüne mamül veya yarı mamül olarak üretim yapan onlarca fabrikada deyim yerindeyse “işçi kıyımı” yaşanmaya başladı.
 
Bölgenin sayılı sanayi kuruluşları arasında yer alan TEMSA, Koluman, Seçil Kauçuk başta olmak üzere, yine Tarsus-Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren onlarca firma, gelir-gider tablosundaki ani dengesizlikleri öne sürerek 5, 10, 15 derken, toplu olarak 50-100 kişilik gruplar halinde işçi çıkarmaya başladı.
 
Bunların yanında ücretsiz izin, vardiya azaltma gibi yöntemlerle yaşanan krizi aşmaya çalışan bazı fabrikaların, işçilerine “Gelin anlaşalım, tazminatınızı verip işten çıkın, yarın ne olacağını bilemiyoruz, daha da kötü olabilir” şeklinde ifadeler kullandıkları öne sürüldü.
 
KARI-KOCA İŞTEN ÇIKARILDI
Toplumsal huzursuzluğa neden olan ekonomik kriz, maalesef ki her kesimi olumsuz şekilde etkiliyor… Türk lirasının sürekli değer kaybetmesi, market raflarındaki ürünlerin sürekli zamlanması; elektriğe, doğal gaza sürekli zam yapılması, akaryakıt fiyatlarının sürekli artması, insanların karınlarını dahi doyurabilmesini zorlaştırıyor. Durum böyle iken fabrikalardan işçi çıkarılmaları ise farklı farklı acı hikayelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
 
Gazetemizin sosyal medya hesabından bizlere ulaşan ve isminin açıklanmamasını isteyen bir vatandaş, “Eşimle ben farklı fabrikalarda çalışıyorduk. Karım 10 gün önce çalıştığı işyerinden çıkarıldı. Onun moral bozukluğunu yaşarken, şimdi de ben işten çıkarıldım. Ne yapacağımı bilemiyorum. Çok zor durumdayız” ifadelerini kullandı.
 
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIYACAK
 
Toplumun tüm kesimlerinden şikayetlerin yükselmesi üzerine gazetemize açıklamalarda bulunan MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, “Ülkemizin içinde bulunduğu zor günlerde bölgemizde yıllardır üretim yapan fabrikaların çok sayıda işçi çıkardığını üzülerek takip etmekteyim. İnsanların evine ekmek götürmekte zorlandığı bu günlerde elinizi vicdanınıza koyun. İşçilerimize sahip çıkın meclis açılır açılmaz bu konuyu TBMM Gündemine taşıyıp çözüm üretmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

Aze Tarım
M. Can Bulut yazdı “CHP’de Önseçim Yapılmalıdır”