Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
31 Ağustos 2016 Çarşamba, 13:37

Eğitim-Sen Tarsus şube Başkanı Yasemin Yücel, açığa alınan üyeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Hiç bir üyemiz darbecilerle, Gülen Cemaatiyle ilişkilendirilemez. Bu sürecin Cadı Avına dönüştürülmesini kabul etmiyoruz.” dedi.

 Yasemin Yücel, sendika şube binasında düzenlediği Basın toplantısında, “Mücadele tarihi boyunca darbelerin, baskıların ve anti demokratik uygulamaların hedefi olan sendikamız Eğitim Sen, kurulduğu günden bugüne darbelerin asıl hedefinin emek ve demokrasi mücadelesi olduğunu savunmuş, 15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye’nin darbeler tarihine bir yenisinin eklenmesi girişimine karşı açık bir tutum almıştır. Bilindiği üzere darbeler, hukuku askıya almanın ve gücü elinde tutanın kudretine herkesin itaat etmesini sağlamanın temel aracıdır. Bu nedenledir ki darbeci yönetim aklından kurtulmanın yegane yolu herkesin temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması, evrensel hukuk normlarının içselleştirilmesi ve emekten, demokrasiden, barıştan yana tavır alınmasından geçmektedir. Bu kapsamda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda başlayan “açığa alma dalgası”, yetkililerin açıklamalarına rağmen hükümeti eleştiren ve hükümete karşı muhalif tavır alanlarda çeşitli tedirginliklere yol açmaktadır. Bunun en temel nedeni ise açığa alma dalgasının cadı avına dönüşmesi yönünde atılan adımlardır ve ne yazık ki sendika üyelerimiz de bu cadı avına dahil edilmiştir.” diye konuştu.

Açığa alınan üyelerinin ciddi bir kısmı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açığa alındığını, yine bir kısım üyelerinin banka hesapları üzerinden açığa alındığını belirten Yücel, şunları kaydetti:

“Bazı üyelerimiz de Eğitim Sen ‘e üye olmadan önce geçmişte üye oldukları FETÖ/PDY kapsamında kapatılan sendikalara üyelikleri nedeniyle açığa alınmışlardır. Görevden uzaklaştırmalar hızla devam etmektedir. 29 ve 30 Ağustos tarihlerinde yapılan tebliğgatlarda  Mersin valiliği onayı ile kamuda çalışan 398 kişi, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan FETÖ/PDY terör örgütüne ait olan özel eğitim kurumlarında çocuklarını okuttukları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırılmışlardır. Görevden uzaklaştırılanlardan 146  kişi Tarsus ta bulunan okullarda görev yapmaktadır. Bunlardan açığa alındığı bilgisi elimize ulaşan üye sayımız  9 dur. Bu üyelerimizin tamamının sendikamızdaki üyeliği 13 yıl ve üzeridir. Arkadaşlarımız, bu güne kadar sendikamızın yürüttüğü laik,bilimsel demokratik eğitim mücadelesine katkı sunmuş sendikamızın tüzüğüne ve ilkelerine inanmış üyelerimizdir. Altını çizerek ifade etmek gerekirse bugüne kadar sendikamız, başında Fethullah Gülen’in bulunduğu yapılanmanın her türlü saldırısına, iftirasına ve yargı operasyonuna maruz kalmış, bu örgütün kadrolarının hedefinde yer almış, hukuksuz idari ve adli soruşturmalarla sindirilmek istenmiş, bu örgüte ve politikalarına dair eleştirilerini yüksek sesle dile getirmiş, hükümeti bu konuda defalarca uyarmıştır.

Yaşananların sorumluluğunu, Gülen yapılanmasının palazlanmasına katkı sunanlarda değil de aralarında üyelerimizin de olduğu eğitim emekçilerinde aramak, sorunun kapsamlı değerlendirilmediğini göstermektedir. Kaldı ki darbe girişiminin parçası olmamış kişilerin “darbecilik” suçlamasıyla açığa alınması, gözaltına alınması ve ardından “hata yapılmış” denmesi de kabul edilemez.

Dolayısıyla darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasından bugüne savunduğumuz en temel ilke, tüm sürecin evrensel hukuk ilkelerine uygun yürütülmesi ve farklı mağduriyetlere izin verilmemesi olmuştur. Bu kapsamda; Gözaltına alınan ve görevden uzaklaştırılan üyelerimiz başta olmak üzere, hakkında darbecileri ve darbeyi desteklediğine dair hukuka uygun, somut ve ikna edici delil bulunmayan tüm emekçilerinin mağduriyetine son verilmesini, görevlerine dönmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.

Açığa Alma Uygulamalarını Yakından Takip Ediyor, Üyelerimizin Mağduriyetini ve Hukuksuzlukları Engellemek İçin Gerekli Tüm Girişimlerde Bulunuyoruz.

Bugün gelinen aşamada, gerek Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerekse YÖK bünyesinde haksız yere açığa almaların önlenmesi ve mağduriyetlerin bir an önce bitirilmesi gerekmektedir.

Haksız uygulamaların hızla bitirilmesi için başta MEB ve YÖK olmak üzere, siyasi partilerle görüşme ve çalışmalarımız sürmektedir. Daha önce açığa alınmış olan 180 üyemizin 150 sinin geri dönüşlerinin en kısa sürede sağlanacağı,30 üyemiz için bu sürecin uzayabileceği bilgisi bakanlık yetkilileri tarafından sendikamızla paylaşılmıştır.

Bunun dışında üyesi olduğumuz Eğitim Enternasyonali ile de gelişmeleri paylaşmakta ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmekteyiz.

Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki her bir üyemizin yanındayız ve hiçbir üyemizi bu kaotik ortamda yalnız bırakmayacağız. Bu süreci sendikamız aleyhine fırsata çevirmek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz! Açığa alınan her bir üyemizin hakkını hukukunu sonuna kadar koruyup, en kısa sürede görevlerine döndürme kararlılığında olacağımız bilinmelidir. Üyelerimizin de en kısa sürede görevlerine döneceğinden kimsenin kuşkusu da olmamalıdır”.

 

Aze Tarım
Başkan Önder Ege, "Tarsus İdman Yurdu olarak sorunları aştık"