Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
30 Ağustos 2016 Salı, 17:12

               Toroslar Belediyesi; bu yıl 94’üncü yılını kutladığımız Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda demokrasi şehidi Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in anıt heykelinin açılışını yaptı.

            15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığının FETÖ/PDY terör örgütü tarafından ele geçirilmesini engelleyen şehit Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in adı Toroslar’da ölümsüzleşti.

            Toroslar Belediyesi tarafından 13 günde tamamlanarak 30 Ağustos Zafer Bayramı’na hazırlanan ve Mehmetçik Parkına yerleştirilen kahraman şehidin anıtı dualarla açıldı.

            Mersin halkının yoğun ilgi gösterdiği ve Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın da davetlilerle tek tek yakından ilgilendiği açılış töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşını’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

            Açılışa; Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yılmaz, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, askeri erkan, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri, muharip gaziler, il ve ilçe protokolü ile mahalle muhtarları katıldı.

            Niğde’den şehidin yakınlarının da katıldığı açılış programı öncesinde kürsüye gelerek bir konuşma yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Ağustos Ayı’nın Türk’ün zaferler ayı olduğunu belirterek, programa iştirak eden tüm protokol üyelerine ve katılımcılara teşekkür etti.

            Başkan Tuna: “1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile başlayan Anadolu’daki Türk’ün yaşamında birçok zaferler olmuştur Gün olmuş 3 milyon metrekarenin üzerinde bir coğrafyaya hükmetmiş, gün olmuş gerileme döneminde Anadolu coğrafyasında yaşam hakkı tanınmaz duruma gelmiştir. Her zaman bu Anadolu coğrafyasında içeriden ihanet edenler olmuştur. Bu coğrafyadan çok hainler çıkmıştır ama bu millet o hainlerin tamamını bu toprağa gömmüştür. Bu coğrafyada yaşamak çok zor. Her tarafımız tuzak. İçimizde zaman zaman hainler de oluyor ama biz bir ve beraber olduğumuz sürece kimse bizi bölemez, yıkamaz. Bizi bir ve beraber kılacak ortak paydamız dediğimiz; dilimiz, bayrağımız, manevi değerlerimiz, milli kültürümüz, tarih şuurumuz, misak-i milli sınırları içerisindeki her noktasında şehit kanı bulunan bu vatan topraklarına sahip çıkmak suretiyle bizim için oynanan bütün oyunları hüsrana uğratacağız Allah nasip ederse”  dedi.

            “Demokrasi, vazgeçilmez unsurumuzdur” diyen Başkan Tuna, 15 Temmuz'da bir başka ihanet şebekesiyle karşı karşıya kalındığını vurgulayarak: “15 Temmuz darbe girişiminde aldığı emri canı pahasına ki bir kahramanlık kendini bekleyen tehlikelerin büyüklüğü ve çokluğu nispetinde kıymet kazanır. Kurtuluş ihtimallerinin sıfır veya sıfıra çok yakın olduğunu bilerek, millet yolunda, kutsal bir dava yolunda mücadeleden yılmayanlar insanlığının üzerinde yükselirler ve Ömer Halisdemir gibi kahraman olurlar. Onun heykelini 30 Ağustos'ta Seyit Onbaşı'nın yanında açmak istedik. Biz ortak paydamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Demokrasi vazgeçilmez unsurumuzdur. 'En kötü demokrasi, en iyi darbeden iyidir' diyen düşünürün bu güzel ifadesiyle demokrasimize her ne olursa olsun neye mal olursa olsun bu duruşumuzdan asla ve asla taviz vermeyeceğiz. Gün birlik ve beraberlik günü. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Çanakkale’de nasıl birlik sağlanmış ise işte ülkenin sıkıştığı noktada sadece askeri ile değil milletiyle de bir bütün olmak suretiyle hatt-ı müdafaa yok sath-ı müdafaa var.O sath-ı bütün vatandır diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünden hareketle Ülkemize, Anadolu coğrafyasına ve  her noktada şehit kanı bulunan bu coğrafyanın bir çakıl tanesini daha hiçbir  şekilde düşmana vermeyeceğiz .Bunun için and içtik Allah’ın izniyle.Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize de acil şifalar diliyorum” dedi.

            Daha sonra söz alan Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94.yıldönmünü  kutlayarak: “Bu yüce millet her türlü imkansızlıklar içinde, her türlü yokluklar içinde, zamanın en güçlü denen devletlerine 'Çanakkale  geçilmez' dediler. Bu yüce milletin Çanakkale  ruhu, Kurtuluş Savaşı ruhu oldukça milletimizin başını asla ve asla kimse eğemez. Bu yüce millet Çanakkale ruhunu, Kurtuluş Savaşı ruhunu 15 Temmuz gecesi bir kez daha gösterdi. 15 Temmuz gecesinde asker elbisesi giymiş FETÖ’cü teröristler milletin birliğine, kardeşliğine, beraberliğine, demokrasimize, milli iradeye kast ettiler. Yüce milletimizle birlikte kanunsuz emri dinlemeyen TSK’nin şerefli subayları, astsubayları, personeli ve emniyet teşkilatımızın cansiparane personeli milletimizle birlikte demokrasimize, vatanımıza kastetmeye çalışanlara gerekli cevabı verdiler. Biz bu heykellerin açılışını yapmakla şehit Ömer Halisdemir'e ve diğer kahramanlara olan borcumuzu ödeyemeyiz. Allah vermesin ama 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi vatanımıza, demokrasimize, milli birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize, milli irademize kastetmek isteyenler olduğu zaman bizler aynı şekilde daha da fazla olarak bu meydanları doldurabiliyorsak, birlik ve beraberliğimize her koşulda sahip çıkıyorsak bu kahramanlara bir nebze olsun borcumuzu ödemiş kabul ederiz. Şehidimiz Ömer Halisdemir’in heykelinin Çanakkale ruhunu ve 15 Temmuz ruhunu canlı tutacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

            Konuşmaların ardından, Toroslar Belediyesi tarafından 1.80 metre kaide, 2.80 metre vücut olmak üzere 4.60 metre yüksekliğinde Mehmetçik Parkı’na yerleştirilen Şehit Ömer Halisdemir’in anıt heykelinin açılışı yapıldı.

            Açılışta, duygulu anlar da yaşandı. Şehidin memleketi Niğde’den yakınlarınca getirilen bir kavanoz toprak, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna tarafından heykelin yanına döküldü.

           

Aze Tarım
30 Ağustos Zafer Kupası Çevlik Mahallesi’nin Oldu