Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
5 Şubat 2016 Cuma, 09:01

TARSUS Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, kaçak sigara satışının asgariye inmesi adına, sigara firmalarıyla çalışma başlattıklarını söyledi. Yazı ailemizden Mehmet Can Bulut ve Hakan Bulut’un ziyaret ettiği Başkan Erdoğan Yalçın, çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 

Başkan Yalçın, kaçak sigara satışının engellenmesi adına kentte bulunan sigara bayii esnaflardan yazılı, mühürlü belge aldıklarını ifade ederek, “Kaçak sigara satışının tamamen engellenmesinin şu ortamda imkansız olduğunu biliyoruz. Bu çalışmayı yapmamızdaki amaç, kaçak sigara satışını asgariye indirebilmektir. Sigara firmalarının yetkilileri, esnaflarımızı ziyaret ederek şikayet dilekçelerinin imzalanmasını isteyecekler. Toplanacak olan bu dilekçeleri TESK’e ileteceğiz. TESK ise ülkenin birçok noktasından gelecek bu belgeleri Başbakanlığa iletecek. Burada amacımız bir nokta da kaçak sigara içen vatandaşlarımızı bilinçlendirmektir. Zaten sağlık açısından zararlı olan bir ürünü, menşeği belli olmadan tüketmek sağlığa daha fazla zarar verip, ülke ekonomisini de baltalamaktadır” dedi.

 

Tartı aletleri konusunda da değerlendirmede bulunan Tarsus Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, iki yıllık sürenin ardından ölçü ve tartı aletlerinin kontrole gitmesi gerektiğini ifade ederek, “Ölçü ve tartı aletlerinin kontrol işlemleri Şubat ayı içerisinde yapılmakta. 2014 yılında kontrolleri yapılmış ölçü ve tartı aletlerinin kontrolleri, iki yıl geride kaldığı için bu yıl yapılmaktadır. Bu noktada bizim sektörde kullanılan terazilerin beyannameleri verilip, ayar memurluğunun verdiği gün içerisinde de terazilerin götürülüp kontrolünün yapılıp, damgalanması gerekiyor. 2014 yılı içerisinde veya öncesinde damgası vurulmamış olan ölçü ve tartı aletlerinin de mutlaka damgalanması gerekiyor” dedi.

 

Bu işlemlerin yapılması için Tarsus Zeytin Pazarında bulunan Ölçü ve Ayar Memurluğu’na başvuruda bulunulması gerektiğinin altını çizen Tarsus Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, “Kırsalda olan esnaflarımıza ise biz memuru bizzat götürerek işlemlerini yaptıracağız. Buradaki önemli nokta esnafımızın beyannamesini mutlaka yaptırmış olmaları gerekiyor. Aksi takdirde bir işlem yapılamaz. Esnaflarımız her hangi bir cezaya maruz kalmamak adına bu konuyla ilgili olarak üzerlerine düşen yasal işlemleri muhakkak yapsınlar” diye konuştu.

 

Tekel ruhsatı konusuna da değinen Başkan Erdoğan Yalçın, “Tekel bayilerimizin yapması gereken bir diğer konu Tütün Üst Kurulu’ndan alınan satış ruhsatlarının süre uzatım harçlarının bedellerini Ziraat Bankası ATM’lerinden Ocak-Şubat-Mart ayları içerisinde mutlaka yatırılması gerekiyor. Ardından İlçe Tarım Müdürlüğü’nde gidilerek onay işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Esnaflarımız her hangi bir sıkıntı yaşamamak adına, Mart’ın sonunu beklemeden bu işlemlerini yapsınlar; çünkü onay konusunda kalabalık nedeniyle küçük aksaklıklar olabiliyor” şeklinde konuştu.

Aze Tarım
Erken tanı hayatta kalma şansını artırır