Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
26 Kasım 2015 Perşembe, 17:18

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, 2015 yılı ekim ayı itibariyle Eximbank’ın ihracatçılara 30 milyar dolarlık kredi ve sigorta desteği verdiklerini söyledi.

Hayrettin Kaplan, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak geldiği Tarsus’ta TSO’nun salonunda yaptığı konuşmada, Genel Müdür yardımcıları Alaattin Metin, Mesut Gürsoy ve Enis Gültekin ile birlikte ihracatçı ve işadamlarının sorularını yanıtlayarak, Eximbank’ın çalışma sistemi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Genel Müdürü Hayrettin Kaplan , Türk Eximbank’ın aslında ihracat kredi desteği kuruluşu olduğunu belirterek, “Biz piyasaya göre daha uygun maliyetlerde kredi sunuyoruz. Türk Eximbank'ın temel amacı, ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir” dedi.

Türkiye'de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank’ın, amaçlarına yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayri nakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklemekte olduğunu ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:

“ Türk Eximbank’ın, gelişmiş birçok ülkenin resmi destekli ihracat kredi kuruluşlarından farklı olarak kredi, garanti ve sigorta işlemlerini aynı çatı altında toplamış olması, ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturulmasına imkan tanımaktadır. Türk Eximbank’ın Genel Müdürlüğü 2012 yılı sonunda İstanbul’a taşınmıştır. Halihazırda Banka’nın Ankara'da Bölge Müdürlüğü, İzmir’de şubesi, Denizli, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Adana , Trabzon , Konya, Samsun, ve İstanbul Avrupa Yakası'nda, ise irtibat bürosu bulunmaktadır.”

Uluslararası kredilerden sorumlu Genel Müdür yardımcılarından Alaattin Metin, uluslararası krediler konusunda, Enis Gültekin sigorta konusunda ve Mesut Gürsoy ise kredilendirme konularında ayrıntılı bilgi verdi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak yaptığı konuşmada, Türkiye’de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank’ın bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayri nakdi kredi, sigorta ve garanti proğramlarıyla desteklediğini söyledi.

Konuşmaların ardından Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak ve Meclis üyeleri Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan’a günün anısına plaket ve genel müdür yardımcılarına ise çeşitli armağanlar verdi.

Toplantıya Kaymakam Bekir Atmaca, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Boro, TSO Başkanı Ruhi Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Kıraç, TASİAD Başkanı Yakup Ateş, Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer ve çok sayıda meslek odası başkanı ile işadamları ve ihracatçılar katıldı.

Aze Tarım