Mersin'deki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?
24 Eylül 2016 Cumartesi, 12:37

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,  “Mezitli bölgesinde şeftali üreten çiftçimiz Akdeniz sineği ile mücadele etmek için kendi yöntemleriyle ilaç kullanıyor. Hasat zamanı tüccar ‘şeftalide ilaç kalıntısı var’ diyerek çiftçinin ürününü yok pahasına alıyor. Bu yıl çiftçimiz şeftaliyi 30 kuruştan satabildi. Akdeniz sineği ile mücadeleyi devletin planlayıp yürütmesi gerekir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, CHP Mezitli İlçe Başkanı Gökhan Gök’ün de katılımıyla Mezitli’ye bağlı Fındıkpınarı, Sarılar, Tepeköy ve Kocayer’de incelemelerde bulundu, vatandaşların sorunlarını dinledi.

 

Yörede en önemli tarımsal faaliyetin şeftali üretimi olduğunu, yılda 60 bin ton civarında şeftali üretimi yapan yöre çiftçilerinin zor durumda olduğunu kaydede Çamak, “Gezdiğimiz yerlerde şeftali üreticilerinin oldukça gergin olduğunu gördük. Üreticiler 30 kuruştan şeftali satmak zorunda kaldıklarını, bu paranın maliyetlerini bile karşılamadığını, tüccarların şeftali fiyatlarını istedikleri şekilde belirlediklerini anlattılar” dedi.

 

Mezitli yöresindeki şeftali üreticilerinin Akdeniz sineği adı verilen bir haşere ile mücadelede devletten destek beklediğini kaydeden Çamak, “Üreticiler devletin Akdeniz sineğiyle mücadelede yol göstermediğini, herkesin bilinçsizce ilaç kullandığını, çiftçinin çok ilaç sıkmayı tek çare olarak gördüğünü belirttiler ve devletin bu sinek türüyle mücadele konusunda yardımcı olmasını istediler” ifadelerini kullandı.

 

Çiftçilerin, “Ne yapmamız gerekiyor, ilacı ne kadar sıkmamız gerekiyor uzmanlar öğretsinler. Gerekirse biyolojik mücadele yolları denensin” talebinde bulunduğunu anlatan Çamak, “Bin bir emekle üretim yapan çiftçimiz Akdeniz sineği ile mücadele etmek için ilaç kendi yöntemleriyle ilaç kullanıyor. Hasat zamanı tüccar ‘şeftalide ilaç kalıntısı var’ diyerek çiftçinin ürününü yok pahasına alıyor. Bu sorunlar nedeniyle çiftimiz bu sezon şeftaliyi 30 kuruştan satabildi. Devletin bu konuda çiftçimize yardımcı olması gerekir. Akdeniz sineği haşeresi ile mücadele tek tek çiftçilerin yapabileceği bir mücadele değil. Çiftçi kendi bahçesini doğru ilaçlasa bile komşu bahçede ya da yakınlardaki bahçede Akdeniz sineği ürerse bahçesi yine etkilenir. Onun için bu mücadeleyi devletin planlayıp yürütmesi gerekir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’ten randevu alarak bu konudaki sıkıntıları ve çiftçimizin taleplerini bizzat Sayın Bakan’a ileteceğim” dedi.

 

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Tepeköy Mahallesi sakinlerinin 40 yıl önce döşenen borulardan gelen suyu kullanmak zorunda olduklarını, kanserojen madde içeren bu boruların değiştirilmesi gerektiğini de söyledi ve bu konuda girişimlerde bulunacağını kaydetti.

Çamak, Tepeköy ve civarındaki mahallelerde yaşayan lise öğrencilerinin, şehir merkezindeki okullarına ulaşabilmek için sabah 05.00’te yola düşmek zorunda olduklarını, akşam geç saatlerde evlerine dönebildiklerini de belirterek “Yöre insanı çocuklarını okula göndermek istiyor ama ulaşım şartları özellikle kış aylarında çok zor. Vatandaşlarımız, şehir merkezindeki liselerde okuyan çocuklar için yurt, pansiyon gibi alanlar oluşturulmasını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Aze Tarım